Westerwolde: het best bewaarde geheim van Nederland! (lees meer op: www.volkskrant.nl/es-b02d0e98)

06-25183239

De Porrepoele

porrepoele@gmail.com

Porre's Toen

Permacultuurtuin-in-ontwikkeling:

hoogstamboomgaard, kleinfruit,groenten, kruiden, bloemen

Porre's toen

Porre's toen is een permacultuurtuin in ontwikkeling. In het vroege voorjaar van 2019 zijn we op een weiland grenzend aan ons perceel begonnen met de aanleg en aanplant. De structuur wordt gevormd door 18 hoogstam fruit- en notenbomen. We hebben gekozen voor rassen die van oudsher in Noord-Nederland voorkomen, zoals de Veendammer Glorie, de Drentse Bellefleur en de Friese Juttepeer. Naast appel- en perenbomen staan er ook verschillende pruimenbomen, een kersenboom, een walnoot, een amandel en een tamme kastanje.

Elke boom zal in de toekomst het hart van een plantengilde vormen, bestaande uit planten die elkaar versterken, ongewenste onkruiden onderdrukken en helpen om eventuele plaagdieren te bestrijden. Rode, witte en zwarte bessen, bramen, vlierbessen, hazelnoten en frambozen zijn onderdeel hiervan. Maar ook uien, das- en knoflook, tal van kruiden, planten met eetbare bloemen en bottelrozen.

Om insecten aan te trekken zijn aan de voor- en achterzijde van het perceel twee bijenhagen aangeplant, die rijk bloeien en - omdat ze ook bessen dragen - tevens interessant zijn voor vogels. Dat geldt ook voor de strook langs de lange zijde, waar phacelia en zonnebloemen zorgen voor grote aantallen wilde bijen en hommels in de zomer. In het najaar en de winter is de uitgebloeide strook erg in trek bij de vogels, die de zaden eten en kunnen schuilen tussen de droge stengels.  


Even rusten

In Porre's toen staan picknicktafels, waar gasten, fietsers en wandelaars gebruik van kunnen maken. In de Kikkerkeet zet je je eigen kopje koffie of thee en/of kan gebruik gemaakt worden van het composttoilet. De Kikkerkeet is geopend van 1 april tot 1 oktober.

Een dagje meewerken in de tuin, helpen met de fruitpluk, je eigen verse groente oogsten of genieten van een hapje/drankje aan de picknicktafel? Het kan allemaal!


Voorjaar

Koekoeksbloemen en wilde margrieten openen het bloemenweide-seizoen in het vroege voorjaar

Permacultuurtuin bij De Porrepoele

Porre's Toen met Kikkerkeet, voor koffie, thee en/of een sanitaire stop

Artisjok

De bloemen van de artisjok zijn heel erg in trek bij wilde bijen

Witte bes Blanka

Fruit, groenten en kruiden uit eigen tuin, onbespoten en geteeld zonder kunstmest