Westerwolde: het best bewaarde geheim van Nederland! (lees meer op: www.volkskrant.nl/es-b02d0e98)

06-25183239

De Porrepoele

porrepoele@gmail.com

Porre's Toen

Permacultuurtuin-in-ontwikkeling:

met hoogstamboomgaard, kleinfruit, groenten, kruiden, bloemen

Worteltuin

Porre's toen

Porre's toen is een permacultuurtuin in ontwikkeling. In het vroege voorjaar van 2019 zijn we op een weiland grenzend aan ons perceel begonnen met de aanleg en aanplant. De structuur wordt gevormd door 18 hoogstam fruit- en notenbomen. We hebben gekozen voor rassen die van oudsher in Noord-Nederland voorkomen, zoals de Veendammer Glorie, de Drentse Bellefleur en de Friese Juttepeer. Naast appel- en perenbomen staan er ook verschillende pruimenbomen, een kersenboom, een walnoot, een amandel en een tamme kastanje.

Elke boom zal in de toekomst het hart van een plantengilde vormen, bestaande uit planten die elkaar versterken, ongewenste onkruiden onderdrukken en helpen om eventuele plaagdieren te bestrijden. Rode, witte en zwarte bessen, bramen, vlierbessen, hazelnoten en frambozen zijn onderdeel hiervan. Maar ook uien, das- en knoflook, tal van kruiden, planten met eetbare bloemen en bottelrozen.

Om insecten aan te trekken zijn aan de voor- en achterzijde van het perceel twee bijenhagen aangeplant, die rijk bloeien en - omdat ze ook bessen dragen - tevens interessant zijn voor vogels. Dat geldt ook voor de strook langs de lange zijde, waar phacelia en zonnebloemen zorgen voor grote aantallen wilde bijen en hommels in de zomer. In het najaar en de winter is de uitgebloeide strook erg in trek bij de vogels, die de zaden eten en kunnen schuilen tussen de droge stengels.

In Porre's Toen staan ook picknicktafels, waar gasten en passanten gebruik van kunnen maken. In de Kikkerkeet zet je je eigen kopje koffie of thee, en/of kan gebruik gemaakt worden van het composttoilet. Op aanvraag serveren we ook lunch en/of diner in Porre's Toen.

Een dagje meewerken in de tuin? Helpen met de fruitpluk, je eigen verse kruiden en groente oogsten, wieden, snoeien, opbinden of andere voorkomende tuinklussen uitvoeren? Of gewoon genieten van de planten, de vogels, de zoemende insekten en de vlinders? Het kan allemaal!


Een zee van wilde bloemen in het voorjaar


Aan de rand van de sloot

Verscholen in het groen


Koud en mistig, mét zon!


Project wilgenhut

Zwerfvuil-verzamel-zuil


Project poel


Onze draaibare Worteltuinhuisjes

Een aantal tuinbewoners

Fazanten

Egels


Torenvalken

Hazen


Vlinders


Kikkers in soorten en maten


Wilde bijen


Reeën

Eten uit de tuin


Rozenbottels

Ochtendzon over het kruidenbankje

Suikermaïs


Pruimen

Rababer

Aardappels

Bessen

Bolcourgette

Walnoten

Appels


Bramen

Artisjok

Eten in de tuin / KikkerkeetMeewerken in de tuin

Snoeien

Uitplanten

Maaien

Klussen

Worteltuin

Porre's Toen is ook een Worteltuin en aangesloten bij Stichting Wortel. Deze stichting zet zich in voor kinderen en ouders, voor wie contact niet vanzelfsprekend is. Dat kan zijn, omdat kinderen niet meer thuis wonen, of door een scheiding. Voor kinderen en ouders is dat lastig. Dan is het fijn, dat je elkaar kunt ontmoeten op een veilige en fijne plek in de natuur. Er hoeft niks en tegelijkertijd kan er van alles. Samen wat ondernemen en leuke herinneringen creëren. in onze worteltuin is van alles te beleven en er is veel ruimte om jezelf te zijn. Meer lezen? www.stichtingwortel.nl/worteltuinen/worteltuin-in-Alteveer

Tijdens een Worteltuinbezoek is de tuin niet toegankelijk voor andere gebruikers. Dit wordt bij de ingang van de tuin aangegeven.


Worteltuin

Permacultuurtuin bij De Porrepoele

De Kikkerkeet in Porre's Toen, voor koffie, thee, een spelletje en/of een sanitaire stop...

Worteltuinhuisjes: draaibare huisjes - niet alleen voor kinderen...

www.stichtingwortel.nl